Wat is Bewindvoering?
Bewindvoering wordt ook wel beschermingsbewind genoemd. Het is een beschermingsmaatregel om te voorkomen dat mensen verder in de financiële problemen terecht komen.
1.
Kan iedereen bewind aanvragen?
​
​​
Ja, in principe kan iedereen bewind voor zichzelf en zijn partner aanvragen.
​
​
​
2.
Kan iemand anders voor mij bewind aanvragen?
​
Ja, ook instellingen (GGZ, Brijder etc.) verzorgers en/of begeleiders van betrokkene kunnen een verzoek tot onderbewindstelling indienen.
3.
Kan ik voor iemand anders bewind aanvragen?
​
Ja, het bewind kan ook voor familieleden tot in de 4e graad en het meerderjarig kind worden aangevraagd.
​
4.
Kan iemand anders voor mij bewind aanvragen?
​
Na de aanmelding bij Gravitas Administratie Beheer volgt een intake- informatiegesprek waarin wij u uitleggen wat het bewind inhoudt en wat de voorwaarden zijn.
Tijdens dit gesprek inventariseren
wij uw situatie en wordt er
gekeken of bewindvoering
noodzakelijk is.
Ook heeft u tijdens dit gesprek de gelegenheid om allerlei vragen te stellen en te beslissen of u wel of niet onder bewind gesteld wilt worden. Want het aanvragen van bewind is vrijwillig.
​
Als u na het gesprek besluit dat het bewind toch niet is wat u voor uw ogen heeft, houdt het voor ons op en sluiten wij uw aanvraag af.
En als u na het gesprek besluit dat u onder bewind gesteld wilt worden vullen wij een aanvraag formulier voor u in en sturen deze op naar de Rechtbank.
De rechtbank zal, als de aanvraag in behandeling is genomen, u en de bewindvoerder uitnodigen voor een zitting.
Tijdens deze zitting stelt de rechter enkele vragen en zal na het aanhoren van uw antwoorden, met mogelijke aanvulling van onze bevindingen/adviezen, een vonnis uitspreken.
​
Zodra de rechtbank het bewind heeft uitgesproken en de beschikking heeft opgestuurd naar ons kantoor neemt Gravitas Administratie Beheer uw financiën over.
5.
Wat doet een bewindvoerder?
​
​
Een bewindvoerder beheert uw gehele vermogen en is verantwoordelijk voor het betalen van de vaste lasten waarbij de betaling van huur, gas, water, licht en de zorgverzekering voorrang heeft op alle overige zaken.
De bewindvoerder zal ook kijken of er aanvullende inkomens
maatregelen mogelijk zijn, zoals het aanvragen van bijzondere bijstand voor de kosten van het bewind en het aanvragen van huur- en zorgtoeslag.
Zelf bent en blijft u verantwoordelijk voor het verzorgen van uw inkomen, wat inhoudt dat u zelf voor salaris/uitkering moet zorgen.
U bent net zoals bij een dienstverband zelf verantwoordelijk voor de plichten (op tijd aanwezig, tijdig ziek melden etc.). Maar ook het tijdig aanleveren van de werkbriefjes aan het UWV of het melden van inwoners met een inkomen bij de gemeentelijke sociale dienst.
6.
Wat als er schulden zijn?
​
​
Indien er (problematische) schulden zijn zal de bewindvoerder u aanmelden bij de schuldhulpverlening van de gemeente. Dit kan uiteindelijk leiden naar een minnelijk traject wat uitgevoerd wordt door de schuldhulpverlener of het wettelijke traject (welke wordt uitgesproken door de rechtbank, WSNP).
Voor het verloop en afloop van de procedure bent u zelf verantwoordelijk. Wij van Gravitas Administratie Beheer zullen de schuldhulpverlener, waar mogelijk, informeren over de schulden, maar u moet de afspraken nakomen die de schuldhulpverlener met u heeft besproken.
​
Mochten uw schulden zo gering zijn, dan zal de bewindvoerder beoordelen of hij/zij de schulden zonder behulp van een instantie voor u kan regelen. Dit is uiteraard afhankelijk van uw budget (inkomsten min uitgaven).
​
Voor meer informatie over het bewind, mentorschap of curatele kunt u terecht op de site van de rijksoverheid. (Klik hier)